Alles wat u moet weten voor de erfrechtpraktijk anno nu; tip 3

In het kader van de introductie van de vierdaagse opleiding “Alles wat u moet weten voor de erfrechtpraktijk anno nu” delen wij de komende weken praktische tips voor de beginnende en ervaren  erfrecht professional.

Tip 3: Voer een zorgvuldige termijnenregistratie

Het erfrecht kent veel en korte termijnen. Deze termijnen kunnen van doorslaggevend belang zijn en bepalen of zaken worden gewonnen of verloren. We stippen in deze bijdrage alvast twee in het oog springende termijnen aan.

Ongedaan maken wettelijke verdeling

Binnen drie maanden na het overlijden moet de langstlevende partner beslissen of hij of zij de wettelijke verdeling ongedaan wenst te maken (artikel 4:18 lid 1 BW). Dit is een vervaltermijn, die dus niet kan worden gestuit. Na het verstrijken van de termijn kan de echtgenoot niet alsnog de wettelijke verdeling ongedaan maken. Ook de erflater of een echtgenoot en de kinderen kunnen de termijn niet verlengen of verkorten.

De legitieme portie en termijnen

In veel erfrechtelijke dossiers speelt de legitieme portie een rol. Een onterfd kind heeft recht op de legitieme portie en een kind dat wel erfgenaam is, kan ook onder omstandigheden een aanvullend beroep doen op de legitieme portie. Voorwaarde voor het ontstaan van de aanspraak op de legitieme portie is dat het kind tijdig aanspraak maakt op de legitieme portie. Deze aanspraak moet worden gemaakt binnen 5 jaren na het overlijden van de erflater. Soms moet dit eerder gebeuren, bijvoorbeeld als een belanghebbende de legitimaris een redelijke termijn stelt om zijn/haar keuze uit te brengen. Deze termijnen zijn vervaltermijn, die niet kunnen worden gestuit of verlengd. Maar er zijn nog meer termijnen relevant in verband met de legitieme portie. Hier kunt u al meer informatie vinden over de 5 belangrijke termijnen bij de legitieme portie.

Termijnregistratie

Vanaf de eerste minuut dat uw cliënt bij u aan tafel zit, is oplettendheid op termijnen dan ook geboden. Tijdens de opleiding “Alles wat u moet weten voor de erfrechtpraktijk anno nu” komen de belangrijkste erfrechtelijke termijnen aan bod, leert u deze te herkennen en vooral ook daar naar te handelen.

Meer informatie over of inschrijven voor de opleiding “Alles wat u moet weten voor de erfrechtpraktijk anno nu” vindt u hier.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.