Hoe kan ik een beroep doen op mijn legitieme portie?

Wilt u aanspraak maken op de legitieme portie, dan moet dat binnen vijf jaar na overlijden, of binnen een door een belanghebbende gestelde redelijke termijn. U moet de erfgenamen, de executeur, de vereffenaar of de notaris mede delen dat u aanspraak maakt op uw legitieme portie. Er bestaan geen formele regels over de wijze waarop u dat moet doen. Het is verstandig uw mededeling in ieder geval schriftelijk kenbaar te maken om onduidelijkheid achteraf te voorkomen. Als een belanghebbende u een redelijke termijn heeft gesteld, moet u binnen die termijn een beroep doen op de legitieme portie. Deze termijn kan soms veel korter dan vijf jaar zijn. Overschrijdt u de gestelde termijn, dan is uw kans op het opeisen van de legitieme portie verkeken.


In principe is iedereen vrij zijn testament zo in te richten als hij wil en zijn vermogen na te laten aan wie hij wil. Dit wordt de zogeheten ‘testeervrijheid’ genoemd. In de wet is echter een aantal beperkingen op de testeervrijheid opgenomen. Eén daarvan is de legitieme portie. Volgens de wet is een legitieme portie ‘het gedeelte van de waarde van het vermogen van de erflater, waarop de legitimaris in weerwil van giften en uiterste wilsbeschikkingen van de erflater aanspraak kan maken’.

Lees meer over Wettelijk erfrecht op Erfrechtadvocaat.nl.

Carmen de Koning
Carmen de Koning Carmen de Koning

Wat kan ik voor u betekenen?

Stuur mij een bericht of een terugbelverzoek.

Bel mij Stuur bericht

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.