Wetsvoorstel nieuw Belgisch erfrecht

Nederbelgen

België is – veelal vanwege de relatief lage woningprijzen – een gewild land om te wonen voor Nederlanders. Wanneer Nederlanders over de grens in België gaan wonen, is het belangrijk om zich te realiseren dat er in het geval van overlijden sprake kan zijn van een grensoverschrijdende nalatenschap. In dat geval komen de regels van het Internationaal Privaatrecht om de hoek kijken.

Europese Erfrechtverordening

Een belangrijke regeling bij grensoverschrijdende nalatenschappen is de Europese Erfrechtverordening. Deze verordening is van toepassing op (internationale) nalatenschappen van personen die op of na 17 augustus 2015 overlijden. Deze verordening geldt voor bijna alle lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland en België. Als de overledene geen testament heeft gemaakt waarin hij een rechtskeuze heeft uitgebracht, dan geldt artikel 21 van de Erfrechtverordening. In dat geval is op de nalatenschap het recht van de gewone verblijfplaats van de erflater ten tijde van diens overlijden van toepassing. Voor de Nederbelgen is dus in zo’n geval het Belgische recht van toepassing op hun nalatenschap.

Wetsvoorstel nieuw Belgisch erfrecht

In België is op 31 juli van dit jaar een wet goedgekeurd op basis waarvan het Belgisch erfrecht zal wijzigen. Deze wijzigingen zullen op 1 september 2018 in werking treden. Eén van de wijzigingen betreft onder andere dat de erflater meer vrijheid krijgt om zijn nalatenschap volgens zijn wensen te verdelen.

Benieuwd hoe het huidige Belgische erfrecht er uit ziet en/of welke wijzigingen het Belgische erfrecht zal ondergaan? Maaike Steegmans is gespecialiseerd in zowel het Nederlandse als Belgische erfrecht. Zij kan u van een gedegen advies voorzien met betrekking tot het voor u meest gunstige rechtsstelsel op het terrein van het erfrecht: het Nederlandse of het Belgische erfrecht. Heeft u een vraag aan Maaike? Stuur dan een e-mail naar info@familie-erfrecht.nl.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.