Dag van de Scheiding 2023: 15 september

Ieder jaar organiseert de vFAS, de Nederlandse vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators, op de tweede vrijdag van september “de Dag van de Scheiding”. Dit jaar vindt deze dag plaats op vrijdag 15 september. Deze dag is door de vereniging in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de noodzaak van een goede begeleiding voor partners die gaan scheiden: noodzaak voor de partners zelf, voor hun eventuele kinderen, maar ook voor de omgeving, zoals grootouders. Uiteraard steunt Advocaten Familie- & Erfrecht ook dit jaar dit initiatief van harte!

“15 Jaar ouderschapsplan – uitkomst of illusie?”

Aan de Dag van de Scheiding wordt ieder jaar een thema gekoppeld. Dit jaar is het thema “het Ouderschapsplan”. Het ouderschapsplan werd 15 jaar geleden geïntroduceerd. Een goed moment voor evaluatie, aldus de vFAS. Vragen als “wat heeft het plan gebracht?”, en “heeft dit een duurzame scheiding bevorderd of conflicten juist vergroot?”, zijn in dit kader gesteld.

Om voorgaande vragen te (kunnen) beantwoorden, hecht de vFAS waarde aan de mening van ervaringsdeskundigen. Onderzoeksbureau Motivaction heeft daarom, in opdracht van de vFAS, een onderzoek uitgevoerd. Aan verschillende ouders die in de afgelopen 15 jaar zijn gescheiden, is gevraagd naar hun ervaringen met het plan.

Op donderdag 14 september worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd tijdens een symposium dat de vFAS organiseert voor betrokken beroepsgroepen (advocaten, psychologen, coaches, rechters). Ook zal er op die datum een nieuw model ouderschapsplan worden geïntroduceerd. Dat plan is geschreven in duidelijke taal en voorzien van verklarende leeswijzers.

Stappenplan Scheiding

Omdat er bij een (echt)scheiding veel op mensen afkomt, wordt vaak vergeten om (voldoende) stil te staan bij de gevolgen die de scheiding heeft voor de kinderen. De eerste gedachten (en angsten) gaan veelal over de financiële gevolgen. Het is echter van groot belang dat (ex-)partners goed nadenken over de kinderen, nu zij in dit hele proces geen – directe – stem hebben. Om het overzicht goed te bewaren doorlopen onze echtscheidingsadvocaten een concreet stappenplan. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het ouderschapsplan.

Bijstand nodig van een familierechtspecialist?

Op 15 september 2023 kan iedereen die meer wil weten het ouderschapsplan vrijblijvend terecht bij Advocaten Familie- & Erfrecht door te bellen naar telefoonnummer 088 – 0209444. U kunt uw vragen die dag  ook per e-mail stellen (info@familie-erfrecht.nl). De familierechtspecialisten van Advocaten Familie- & Erfrecht staan voor u klaar. Dat geldt overigens voor andere vragen over uw scheiding of beëindiging samenleving ook, zoals vragen over de vermogensrechtelijke afwikkeling van uw scheiding, huwelijkse voorwaarden, alimentatie, gezag en/of omgang. U kunt daarvoor het gehele jaar contact met ons kantoor opnemen.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.