VereffeningsFlits november ’23

Vanuit ons kennisinstituut FEIN vinden we het belangrijk en leuk om onze cursisten en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen rondom de vereffening van nalatenschappen.

In de VereffeningsFlits gaan wij in op enkele inhoudelijke thema’s rondom de vereffening van nalatenschappen en behandelen wij actuele ontwikkelingen en/of uitspraken met betrekking tot de vereffening.


Vereffening

Verdeling van het overschot na vereffening van een nalatenschap

Anders dan het geval is bij de meeste faillissementen eindigt de vereffening van een nalatenschap geregeld met een positief saldo. De vereffeningsprocedure is immers niet uitsluitend in het leven geroepen om tot afwikkeling van negatieve nalatenschappen te komen. 

Lees verder >


Nalatenschap vereffening huwelijk Vereffenaar van de nalatenschap en de ontbonden huwelijksgemeenschap

Een vereffenaar van een nalatenschap heeft met enige regelmaat te maken met het fenomeen van elkaar overlappende gemeenschappen. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de nalatenschap die deels overlapt met de ontbonden huwelijksgemeenschap. In sommige gevallen is het nuttig of raadzaam dat er naast een vereffenaar van een nalatenschap tevens een vereffenaar wordt benoemd van de ontbonden huwelijksgemeenschap.

Lees verder >


faillissementen

De legitieme portie en het recht op informatie in de vereffening van een nalatenschap.

Op grond van artikel 4:85 BW moet een legitimaris binnen vijf jaar na overlijden of binnen een daartoe aan hem door een belanghebbende gestelde redelijke termijn aanspraak maken op de legitieme portie. Wanneer dit niet (tijdig) gebeurt, vervalt deze aanspraak. Wordt er tijdig aanspraak gemaakt op de legitieme portie, dan ontstaat een vorderingsrecht van de legitimaris op de nalatenschap.

Lees verder >


Korte berichten

Specialisatieopleiding 2023 is van start gegaan!

Op 19 september 2023 is een nieuwe lichting gestart aan de Specialisatieopleiding Vereffening Nalatenschappen. Dit is alweer de vijfde editie van de Specialisatieopleiding. In vier dagen zullen de deelnemers met docenten Bernard Schols, Freek Schols, Joe van Anken, Eric de Jong, Joost Diks, Maaike Steegmans, Edith Schnackers en Mathieu Schipper de juridische diepgang opzoeken en wordt de deelnemers allerhande praktische handvatten geboden die nodig zijn bij de vereffening.


Leestips

  • C.E. Schnackers, ‘De executeur of vereffenaar maakt kosten voor rechtsbijstand; zijn dit schulden van de nalatenschap?’ Advotip 2023-17;
  • Hoge Raad 25 augustus 2023, ECLI:NL:HR:2023:1130. Verzet uitdelingslijst. Het is van belang om na te gaan of art. 79 of art. 80 RO van toepassing is, zodat alleen die cassatiegronden worden aangevoerd in een eventuele cassatieprocedure, die op grond van de wet zijn toegestaan.

Maar er is meer: bekijk alle leestips >


Wilt u ook de VereffeningsFlits per email ontvangen? Schrijf u dan in via het formulier onderaan deze pagina.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.