VereffeningsFlits maart 2022

Vanuit ons kennisinstituut FEIN vinden we het belangrijk en leuk om onze cursisten en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen rondom de vereffening van nalatenschappen.

In de VereffeningsFlits gaan wij in op enkele inhoudelijke thema’s rondom de vereffening van nalatenschappen en behandelen wij actuele ontwikkelingen en/of uitspraken met betrekking tot de vereffening.


Advocaten Familie en Erfrecht Welke belanghebbende kan een vereffenaar van de nalatenschap laten benoemen website

Welke belanghebbende kan een vereffenaar van de nalatenschap laten benoemen?

In verschillende situaties kan aan de rechtbank worden verzocht om een vereffenaar te benoemen. Dat kan zowel in de situatie waarin sprake is van een beneficiaire aanvaarding van de nalatenschap door een of meer erfgenamen, als in het geval van zuivere aanvaarding door alle erfgenamen.

Lees verder >


Advocaten Familie en Erfrecht Kostenefficientie uitbesteding en reikwijdte werkzaamheden en het loon van de benoemde vereffenaar van de nalatenschap website

Kostenefficiëntie, uitbesteding en reikwijdte werkzaamheden en het loon van de benoemde vereffenaar van de nalatenschap

Artikel 4:206 lid 3 BW bepaalt: ‘Een door de rechter benoemde vereffenaar heeft recht op het loon dat door de kantonrechter vóór het opmaken van de uitdelingslijst wordt vastgesteld.’ Deze bepaling wekt de schijn dat uitsluitend de benoemde vereffenaar recht heeft op een beloning voor door hem/haar zelf uitgevoerde werkzaamheden. Dit behoeft nuancering.

Lees verder >


Korte berichten


Leestips

  • Rechtbank Rotterdam 21/01/2022, ECLI:NL:RBROT:2022:91
    Ook bij positieve nalatenschap kan kantonrechter het vereffenaarsloon vaststellen; kantonrechter benoemt notaris tot vereffenaar, ondanks door notaris gemaakt voorbehoud dat zijn loon volgens de Recofa-richtlijnen zal worden vastgesteld door de kantonrechter.
  • Rechtbank Rotterdam 6/01/2022, ECLI:NL:RBROT:2022:91
    De bewindvoerder wordt aangemerkt als belanghebbende als bedoeld in artikel 4:204 lid 1 letter a BW.

Maar er is meer: bekijk alle leestips >


Wilt u ook de VereffeningsFlits per email ontvangen? Schrijf u dan in via het formulier onderaan deze pagina.

Meld u aan voor onze opleidingen nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons aanbod. Meld u hieronder aan en ontvang als eerste een overzicht van nieuwe data en opleidingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.