Huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Op 1 januari 1998 werd het geregistreerd partnerschap in Nederland ingevoerd. Het geregistreerd partnerschap werd vooral ingevoerd om paren van gelijk geslacht de mogelijkheid te bieden om hun relatie formeel vast te leggen. Het homohuwelijk werd in Nederland namelijk pas in 2001 toegestaan. Ondanks de invoering van het homohuwelijk heeft de wetgever ervoor gekozen om…

Lees verder

Hoe verloopt een verdelingsprocedure bij de rechter?

Als de erfgenamen onderling geen afspraken kunnen maken over de verdeling van de erfenis, is het noodzakelijk een verdelingsprocedure te starten om tot een verdeling te komen. Dagvaarding in een verdelingsprocedure Een verdelingsprocedure over een erfenis begint met het uitbrengen van een dagvaarding bij de rechtbank. U heeft daarvoor een advocaat nodig. Een advocaat erfrecht…

Lees verder

Kan ik de verdeling van de nalatenschap aanvechten?

Bij beantwoording van de vraag of u de verdeling van een erfenis kunt aanvechten, kunnen diverse scenario’s worden onderscheiden. Bekijk goed welk scenario bij u van toepassing is.   Ik ben niet bij de verdeling betrokken Als de erfenis is verdeeld zonder dat u aan de verdeling heeft deelgenomen, dan is de verdeling nietig. Dat…

Lees verder

Wat zijn de taken van een vereffenaar en wanneer is de vereffening klaar?

De kerntaak van de vereffenaar is het beheren en vereffenen van de nalatenschap. De taken van de vereffenaar kunnen in vijf fases worden verdeeld: Inventarisatie en beheer; Liquidatie van het vermogen; Het afleggen van rekening en verantwoording; Het doen van uitkeringen aan schuldeisers; Het ter beschikking stellen van het overschot aan de erfgenamen.   1….

Lees verder